top of page

Tips voor het omgaan met asbest

1

Ga niet in asbest boren of zagen en zorg dat je het niet breekt. Er komen dan kankerverwekkende vezels vrij die je kunt inademen. Dat kan slecht zijn voor je gezondheid.

2

Vaak zit het asbest vast in een ander materiaal (meestal cement). Dit noemen we hechtgebonden. Dit asbest kun je laten zitten zolang het niet beschadigd is. Denk aan wandplaten en buizen voor riool, gas- en waterleiding.

3

Er is ook asbest dat niet vastzit in een ander materiaal. Dit noemen we niet-hechtgebonden. Denk aan asbest in de onderlaag van oud vloerzeil, kit en zachtboard platen. Zulk asbest komt makkelijker vrij. Het kan nodig zijn om dit te laten verwijderen.

4

Asbest herkennen is lastig. Op de OVAM website ‘Asbest herkennen’ kan je hierover meer te weten komen. Ook  kan je foto’s en plaatjes vinden van plekken waar je asbest kunt tegenkomen.

5

Wil je zeker weten of er asbest in jouw woning zit? Laat dan een asbestinventarisatie doen door ADIVENT. Contacteer ons vandaag nog!

6

Heb je een dak met asbest? Vervang het dak wanneer je kunt zodat er minder asbestvezels in de lucht terechtkomen. Lees meer over het verwijderen van asbest.

bottom of page